Állat útmutató

Hogyan néz ki a kutyák szárazeledelének gyártása?

A száraz kutyaeledel az egész világon nagyon nagy népszerűségnek örvend. Nagy előnyeihez főleg a könnyű adagolás tartozik, ami működik mind otthon, mind útközben nagyon kényelmes. A megfelelően tárolt száraz táp nem romlik meg gyorsan, ami szintén előnyt jelent. A megfelelő kiegyensúlyozásnak köszönhetően nem kell további kiegészítő eledeleket adni a kutyának, négylábú barátunk oktatásakor pedig díjként is felhasználható.

Száraz kutyaeledel gyártása

A piacon jelenleg kapható állateledelek négy fő kategóriába sorolhatók. Ezek a száraz, nedves vagy félig nedves (lágy), konzerv (vagy fagyasztott) élelmiszerek, valamint különböző, kutyáknak szánt jutalomfalatok. A száraz élelmiszer szegmens a legfejlettebb, mely hatalmas népszerűségnek örvend. Kevesen tudják azonban, hogy hogyan készülnek az ilyen típusú termékek.

A száraz eledelek népszerűségét főleg az okozta, hogy az ilyen típusú élelmiszert nem kell más termékkel kiegészíteni, valamint az, hogy nagyon egyszerűen adagolható. Nagyon fontos a széles választék is, mely a kutya korához, fajához, súlyához, fejlődési stádiumához vagy akár a kutya egyéni szükségleteihez is hozzáigazítható.

Száraz kutyaeledel

A száraz élelmiszer 10%-ban vízből áll. Az előállítás során felhasznált összetevők között megtalálhatók magvak, állati eredetű nyersanyagok és tejszármazékok, gabonafélék, olajok, zsírok, vitaminok és legmagasabb minőségű ásványi anyagok.

Kutyaeledel gyártása

A száraz eledel több között James Spratt-nek köszönhető, aki a XIX. Században villámhárító értékesítőként dolgozott. Angliai tartózkodása során felfigyelt arra, hogy a városi, kikötő közelében lakó kutyák hogyan fogyasztják a hajósok által partra dobott kekszeket. Ekkor alakult ki a fejében az az ötlet, hogy érdemes lenne több összetevőjű állateledelt gyártani, mely teasütemény formájában lenne kapható. Szárított húst, zöldséget, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A piacon a mai napig kaphatók az állateledelt képező nagyon népszerű és jellegzetes száraz golyók, de még mindig nagyon kevés tulajdonos tudja, hogy hogyan kerülnek elkészítésre.