Akvarisztika

Első akváriumba milyen halak?

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a halak nagyszerűek az olyan személyek számára, akik szeretnének állatot, de egyben valami problémamenteset keresnek. Az ilyen hozzáállás alapvetően hibás. A haltenyésztés egész komplex feladat lehet, melyre folyamatosan sok időt kell szánni.

Ha valaki teljes mértékben kezdő, megfelelő odaadással kell nekilátnia a feladatnak és néhány alapvető dolgot biztosítania kell. Az első kérdés természetesen az, milyen halat válasszunk első akváriumunkba.

Elsősorban gondolj a halakra

Úgy tűnhet, hogy az első lépésben a megfelelő akváriumot kell kiválasztani, és majd csak ezután a legjobban beleillő halakat. Van ebben némi igazság, azonban csak a megfelelő, adott halra vonatkozó információk alapján tudjuk kialakítani a tökéletes akváriumot.

Kis halállomány az akváriumba

A halak egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen életmódot preferál az adott halfaj. Azt is meg kell tudni, hogy az adott halak élhetnek-e egymás mellett. Különböző halfajok tenyésztése egy akváriumban jó ötlet, de ne mindegyik halfaj képes megélni egymás mellett. Ha nem megfelelően választjuk ki a halfajokat, hamar háborús övezetté változhat akváriumunk.

Az első akvárium

Első halak az akváriumba

Egy kezdőnek olyan halakat ajánlunk, melyek nagy tűrőképességgel rendelkeznek és képesek ellenállni a környezeti tényezők hirtelen változásának. A legelején sok hibát követhetünk el a halgondozás terén, ezért érdemes olyan halakat választani, melyek képesek lesznek a változó körülményeket túlélni és nagy toleranciával rendelkeznek a kellemetlen tényezőkkel szemben.

A kezdők számára ajánlott halak között megtalálható a szumátrai díszmárna, zebradánió, ékfoltos razbóra, foltos páncélosharcsa, kolibrihal, valamint sziámi harcoshal. A fent említett halak közös jellemzője, hogy képesek ellenállni a nehéz életkörülményeknek. Nagyon fontos az a tény is, hogy nem viselkednek kifejezetten agresszívan más halfajokkal szemben, ami lényegesen leegyszerűsíti tenyésztésüket.

Készíts halaidnak kellemes otthont

Mindegyik hal élőlény, így érzésekkel rendelkeznek, ezért a lehető legjobb életkörülményeket kell számukra biztosítani.