Kutyák és macskák

Kutya életkora - hogyan számolandó?

Kutyánk nemrég még tele volt energiával, most meg leginkább a kanapén fetreng? Kutyánk napról napra felhagyott a szófogadással? Tudnunk kell, hogy idővel nagyon sok pszichikai és fizikai jellegű változás zajlik le. Többek között ezért olyan fontos, hogy mi, mint tulajdonosok tudjuk, életének pontosan melyik szakaszban van szeretett barátunk.

Hogyan számoljuk ki a kutya korát?

A kutyák élete határozottan gyorsabban zajlik, mint a miénk. A háziállatok sokkal gyorsabban nőnek fel. Azonban nálunk sokkal gyorsabban is öregednek. Csak akkor vesszük ezt észre, amikor a kutya életkorát átszámoljuk emberi évekre. Az átszámításnak köszönhetően legalább egy kicsit meg tudjuk érteni barátunkat és a legfontosabb igényeit.

A kutya életkorának meghatározása különösen fontos akkor, amikor a születési dátumát nem ismerjük. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy a kor előrehaladtával az energiaigény is változik. Állatunk határozottan más élelmiszert igényel. A séták hosszát és számát is a kutya korához kell igazítani. Ha tudjuk, hogy kutyusunk életének melyik szakaszában van, meg tudjuk határozni, hogy a viselkedése rendellenes, vagy teljesen természetes.

A kutya életkora

Hányszor kell megszorozni a kutya életkorát? Átszámolás

Egy egy éves kutya az elfogadott szabály szerint egy tizenöt éves ember szintjén van. A következő életéve 9 emberi évet jelent. Ezt követően a számítások már sokkal egyszerűbbek. Négylábú barátunk egy életéve átlagosan négy évnek számít. A fenti szabályrendszer alapján egy ötéves kutya harminchat éves, egy hét éves pedig a 44. életévét tölti be. Egy tízéves kutya már ötvenhat éves, egy tizenöt éves pedig 76.

Hogyan ismerjük meg a kutya korát?

Huhh, bizony bonyolultabb ez a fajta átszámolás. De nem reménytelen a helyzet. A kort a fogak alapján tudjuk meghatározni. Talán ez a legjobb mód. A fiatal, egy és két év közötti kutyák fogazata tiszta és fehér. Az ötödik életévét betöltő állatoknál már jól látható a fogkő. Ekkor a formájuk is oválisabbá válik. Az olyan kutyák, melyek fogazata nem teljes, minden bizonnyal idősebbek 10 évnél.