Állat útmutató

Macskák cukorbetegsége

Három alapvető cukorbetegség különböztethető meg. Az első kettő elsődleges cukorbetegséghez tartozik, a harmadik - másodlagos cukorbetegséghez.

Az 1-es típussal aránylag ritkán találkozhatunk. Ebben az esetben a szervezet védekező mechanizmusai megtámadják a hasnyálmirigy sejtjeit, ami fokozatosan rontja az állapotát. A 2-es típusú a hasnyálmirigy amyloidosis-ára épül. Általában a szervezet öregedésének természetes mellékhatása.

A 3. típust hormonális tényezők váltják ki. Ebben az esetben a pajzsmirigy vagy mellékvesekéreg túlműködés a leggyakoribb rendellenesség. Ehhez adódnak hozzá az olyan tényezők, mint állandó stressz, némelyik hormon gyógyszer vagy szteroid alkalmazása.

A diabétesz a legnagyobb valószínűséggel az idősebb, 10 évtől öregebb macskáknál alakul ki. Fogékonyak erre a betegségre az egzotikus fajták is, mint például a sziámi és burmai macskák.

Macskák cukorbetegsége - okok

A cukorbetegséget számos különböző tényező okozhatja. Természetesen vannak természeti tényezők, mint például genetika, mely jelentősen növeli a kockázatot. Néhány tényező azonban olyan dolgokkal van kapcsolatban, melyeket tudunk befolyásolni. A kockázat jelentősen megnő elhízott macskák esetében; a tulajdonosnak mindig ügyelnie kell az egészséges táplálkozásra és az állat fizikai aktivitására. Némelyik gyógyszer szedése és némelyik betegség (hasnyálmirigyrák vagy hyperthyreosis) is növelheti a kockázatot.

A cukorbetegség tünetei a macskákban

Macskák cukorbetegsége - tünetek

A cukorbeteg macskák gyengék és nem erőteljesek. A macska szájából jellegzetes, kellemetlen szag érezhető. Az állatnak gyakran problémát okoz a karmok visszahúzása és kitolása. A csökkenő testsúly ellenére nő az étvágy. A macska fokozott szomjúságot érez. Ez a túlzott vizelésnek köszönhető, ami a szervezet kiszáradásához vezet.

Macskák cukorbetegsége - gyógyítás

Nincs rá mód, hogy teljesen kigyógyítsuk a cukorbetegséget. Csak gyógyszereket tudunk alkalmazni, melyek szabályozzák a vércukorszintet és lehetővé teszik az állat számára a fájdalommentes életvitelt.

Macskák cukorbetegsége - diéta

Lehetetlen a cukorbetegség szabályozása a megfelelő diéta betartása nélkül. A beteg állat tápláléka leginkább emészthető szénhidrátokat és könnyen emészthető fehérjéket kell, hogy tartalmazzon.