Állatbetegségek

BETEG HÖRCSÖG - APRÓSÁGAINK LEGGYAKORIBB PANASZAI

Ismerd meg a hörcsögök leggyakoribb betegségeit. Tudd meg, hogy vészhelyzetben hogyan kell gyorsan reagálni és ezzel segítséget nyújtani.

HÖRCSÖG BETEGSÉGEK

Bőrproblémák

Idősebb egyének esetében a ritkás szőrzet normálisnak számít. A ritkás szőrzet fiatal egyén esetében azonban betegségre utalhat. Némelyik esetben a szőrhullást rosszul meghatározott étrend okozza, mely nem biztosít a rágcsáló számára elegendő tápanyagot. Amennyiben az állat testén varratot vagy kopasz foltokat vélünk észrevenni, úgy nagy a valószínűsége, hogy parazitafertőzésre került sor, pl. rüh vagy szőrtüszőatkakór

Túlmelegedés

A hörcsögök túlmelegedéskor laposan a ketrec aljához simulnak és mozdulatlanná válnak. Némelyik rágcsálónál görcsök is felléphetnek. Segítségképpen helyezzük a ketrecet hűvösebb helyre. Ha a hörcsög néhány perc múlva sem tér magához, a lehető leghamarabb fel kell venni a kapcsolatot egy állatorvossal.

Esések és zúzódások

A hörcsögök magasról való leesése gyakorta problémát okoz. A hirtelen balesetet szenvedő rágcsáló azonnali segítséget igényel. Fájdalom hatására az állatot sokk érheti, ezért a gazdának minél hamarabb csillapítania kell azt.

Gondoskodik a hörcsögről

HÖRCSÖG BETEGSÉGEK - SZEM

Szemfertőzés

A szemfertőzés kivételesen veszélyes lehet rágcsálók számára. Ennek oka a szem, vagy a szemkörnyék felsértése lehet. Fertőzés esetén a gyors beavatkozás hiánya agyi áttétet okozhat.

HÖRCSÖG BETEGSÉGEK - DAGANAT

A kemény és gyorsan növekvő daganatok rákról tanúskodhatnak. Szem előtt kell tartani, hogy a rákos daganatokat könnyű összetéveszteni fekéllyel vagy más, nem veszélyes kozmetikai elváltozással. A belső daganatos elváltozások gyógyítása bonyolult, azonban a külső daganatok (pl. mellrák) műtét útján könnyen eltávolítható.

HÖRCSÖG BETEGSÉGEK - RÁKOS TÜNETEK

A rákra utaló daganatokon kívül figyelni kell a bőr felülete alatt megjelenő vastagodásokra. Ezen felül: a szőrhullás, étvágytalanság, általános depresszió daganatos betegségre utalhat.