Állatbetegségek

FÜLFÁJDALOM - KUTYÁK FÜLGYULLADÁSA

A fülgyulladás a kutyák egyik leggyakoribb betegsége. Az oka különböző lehet, a betegség pedig egy vagy mindkét fülre kiterjedhet. Érdemes emlékezni arra, hogy a krónikus gyulladás komolyabb betegségeket okozhat, például: egyensúlyi rendellenességek, hallásvesztés.

KUTYÁK FÜLGYULLADÁSA

Kutyák esetében a hallójárat bőrének gyulladása okozza a fülgyulladást.  A kutyák hallójárata bizonyos szögben kanyarodik, mely megfelelő körülményeket (kicsi légáramlás, nedvesség, magas hőmérséklet) teremt gyulladásos állapot kialakulásához. Fülgyulladást okozhat baktériumfertőzés, gombafertőzés vagy parazitafertőzés.

Fülgyulladást kutyáknál idegen test (víz, fű, homok) bejutása is okozhat. Az idegen test nehezen esik ki a füljáratból, ami gyulladáshoz vezet. Gyakran azonban ez csak egyoldali gyulladást jelent, mivel csak egy fülre vonatkozik.

KUTYÁK FÜLGYULLADÁSA - TÜNETEK

A kutyák fülgyulladásának tünetei közé a következők tartoznak: kellemetlen fülszag, fej oldaltartása (a kutya a beteg fül irányába dönti meg a fejét), fejrázás és a beteg fül kaparása. A fülfájás miatt a fül körüli terület megérintésekor, vagy kaparásakor a kutya nyüszíthet.

Fülfertőzés a kutyán

KUTYÁK GENNYES FÜLGYULLADÁSA

A fülgyulladás kétféle típusú lehet: gennyes (genny a fül környékén, fájdalomérzet), valamint viaszos (bő viasz, viszketés és pír). Szélsőséges esetben a fülgyulladás következményeképpen a betegség a fül belső részében (belsőfül) is megjelenik, ami egyensúlyi rendellenességekhez vagy akár hallásvesztéshez vezethet.

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A KUTYÁK GENNYES FÜLGYULLADÁSA

A betegség diagnosztizálása és az okának kiderítése végett az állatorvos fültükör segítségével vizsgálja meg a fül belső részét. Ezen felül a fül belsejét kitöltő váladékból mintát vesz. Amennyiben a gyulladást idegen tárgy beszorulása okozza, úgy az orvos azt eltávolítja a hallójáratból. A vizsgálat eredménye alapján meghatározásra kerül az is, hogy az adott esetben melyik gyógyszerek lesznek a leghatékonyabbak.

OTTHONI MÓDSZEREK A KUTYÁK FÜLGYULLADÁSÁNAK KEZELÉSÉRE

A legtöbb kutyafajta igényli a fül körül növő szőrzet eltávolítását. Szükséges továbbá a megfelelő szerekkel történő rendszeres fültisztítás.