Állatbetegségek

HÚSLEVES ÉS TAKARÓ - ISMERD MEG A MACSKANÁTHA GYÓGYMÓDJAIT

A tavasztól őszig terjedő időszakban jönnek világra a kismacskák. A kóbor macskák száma a sterilizációt népszerűsítő akciók ellenére továbbra is magas. Sokan döntenek úgy, hogy menhelyről hoznak el macskát, vagy befogadják a lakótelepen, szemétlerakónál, vagy falun megtalált kismacskát.

MACSKANÁTHA

Macskanáthának hívjuk a felső légúti tüneteket okozó vírusos megbetegedést. A betegségért felelős vírusok és baktériumok orr, gége, légcső és szemfertőzést okoznak. A betegség tünetei közé tartozik az állat általános elgyengülése. Az elgyengült szervezet nem képes hatékonyan védekezni a betegség ellen, emiatt a nem gyógyított macskanátha szövődményekhez vezethet, leggyakrabban komoly szembetegséghez, mely akár vakságot is okozhat. Ebből az okból kifolyólag az ilyen betegséggel küszködő állatoknak sok figyelmet kell szentelni és hosszútávú gyógymódot biztosítani.

MACSKANÁTHA - TÜNETEK

A macskanáthát előidéző calicivírus, herpeszvírus és baktériumok különböző tüneteket okoznak. A tünetek erőssége és a betegség általános lezajlása a macska fizikai állapotától és korától függ. A legkönnyebben azok a macskák kapják el a betegséget, melyek még nem rendelkeznek teljes mértékben kifejlett immunrendszerrel, de a betegség idősebb macskáknál is jelentkezhet, különösen a kijáró de nem oltott macskáknál.

Hypodermic zsírok, megelőzés és kezelés

MACSKANÁTHA - OTTHONI GYÓGYMÓDOK

A macskanátha gyógyításakor alapvető fontosságú a meleg környezet és kiegyensúlyozott tápanyag biztosítása. A hazavitt macskák gyógyíthatók a legnagyobb hatékonysággal, mivel így ellenőrizhető legegyszerűbben az étkezések és beadott gyógyszerek száma.

A macskanátha tüneteinek leküzdésében leggyakrabban felhasznált módszerek:

•     antibiotikumos szemcsepp
•    antibiotikum tabletta vagy injekció formájában
•    vitaminok, immunrendszer serkentő és gyulladáscsökkentő szerek

MACSKANÁTHA - MENNYI IDEIG TART?

Némelyik macska egész életén át hordozója lesz a macskanáthát okozó baktériumoknak, így számolni kell azzal, hogy a betegség ismét felütheti a fejét. Ebből az okból kifolyólag a macskatulajdonosoknak érdemes megfontolni az évente megismételt oltást, mely teljes mértékben megvédheti a macskát a betegségtől, vagy jelentősen enyhítheti a lefolyását.