Akvarisztika

Akvárium aljzat

Az aljzat általában durva homokból, kavicsokból, kövekből vagy gyökerekből áll. Érdemes tudni, hogy főleg az aljzaton múlnak a víz kémiai és biológiai tulajdonságai. Ha az aljzat ebből a szempontból megfelelő paraméterekkel fog rendelkezni (valamint megfelelő méretű szemcsékből fog állni), nem fogja a vizet keményebbé vagy lúgosabbá tenni.

Ezen kívül megfelelő növekedési körülményeket biztosít a növények számára, megakadályozza a gyökerek rothadását, megnehezíti a patogén és a rothasztó baktériumok kialakulását, valamint a nem kívánatos algafajok elszaporodását. Megjegyzendő, hogy a kövek és gyökerek nagyszerűek búvóhelyek kialakítására, melyekre a halaknak szüksége van. Az aljzat kialakítása az egyéni ízléstől függ. Kerülendő azonban a nem természetes elrendezés.

Akvárium aljzat - kavics, kvarchomok

Érdemes tudni, hogy az akvárium aljzatának elkészítéséhez leggyakrabban a kavicsokat használják. Fontos az a tény, hogy egy olyan réteget képez, mely lehetővé teszi a növények gyökérzését. Másrészről azonban nem jelent szervetlen anyagokat biztosító forrást. Semmilyen tápanyagokat nem biztosít a növényeknek. Megemlítendő, hogy a boltokban különböző méretű kavicsok kaphatók.

kövek az akváriumhoz

Az apró homok nem jelent jobb megoldást a kavicstól. Megnehezíti a tápanyagokat tartalmazó víz hozzájutását a növények gyökeréhez. Szélsőséges esetben megindulhat a növények oxigénhiányos gyökereinek bomlási folyamata. Az apró kavicsból vagy durva homokból álló aljzat esetében a felső réteget időközönként meg kell keverni.

Kő aljzat akváriumba

A boltokban különböző méretű és formájú természetes és mesterséges elemek is kaphatók. Általában pala, márvány és gránit. Nem befolyásolják a víz kémiai összetételét. A kavicshoz hasonlóan ebben az esetben is kerülni kell a kalciumvegyületeket tartalmazó kőzeteket. Kivételt képez az az eset, amikor a tenyésztett halak kemény és lúgos vizet igényelnek. Érdemes olyan köveket választani, melyeknek nincs éles széle. A legjobbak a nagy felületű és lapos elemek, mivel megkönnyítik a halak számára szükséges búvóhelyek kialakítását.