Állat útmutató

Hogyan kell helyesen etetni a tenyésztett papagájokat?

A gyönyörűen színes, jellegzetesen ívelt csőrrel rendelkező papagájok több tíz évig is élhetnek, feltéve, hogy megfelelően tápláljuk őket. A nem megfelelően táplált papagájok hamar betegségekben fognak szenvedni, meghíznak és levertek lesznek. Ezért is amikor kiválasztjuk beszédes barátaink számára az élelmiszert, meg kell ismerni az igényeiket és ízlésüket.

Mivel táplálkoznak a papagájok a természetben?

A papagájok elsősorban Ausztráliában, Afrikában és Dél-Amerikában honosak. A legtöbb vadon élő papagáj magvakkal, gyümölcsökkel és növényekkel táplálkozik. Ültetvényeken, gyümölcsösökben és a mezőkön találkozhatunk velük. Csőrükkel gond nélkül képesek feltörni a kemény diót vagy a gyümölcsök héját. A párzási időszakban fehérjére van szükségük, amelyet lárvák és rovarok fogyasztásával biztosítanak. A vadon élő papagájok úgy képesek élelmet szerezni maguknak, hogy közben megtartják a foszfor és kalcium megfelelő arányát, ami otthoni körülmények között kivételesen nehéz.

Élelmiszer papagájoknak

A papagájok nagy részét megfelelően kiválasztott magokkal lehet táplálni. Kivételt a Lóri és Szivárványlóri jelent. Ezek a gyönyörű madarak hamar kötődnek tulajdonosukhoz, de nagy elkötelezettséget igényelnek az ételek előkészítése terén. Ezek közé tartozik: gyümölcspürék, friss gyümölcs és gyümölcsnektárok (laktóz nélkül darabokból elkészítve), sárgarépa és főtt tojás.

Papagáj etetés

Élelmiszer papagájoknak - összetevők

A háziasított papagájok étrendje, a szabadon élő papagájok étrendjéhez hasonlóan változatos kell, hogy legyen. Még a legjobban kiválasztott magkeverék sem elegendő, mely a foszforellátást biztosítja. Szükségünk van még gyümölcsökre, zöldségekre és más növényekre. Azonban a papagájok is lehetnek finnyásak - nem mindegyikük fogja elfogadni a puha gyümölcsöket és zöldségeket. Ebben az esetben facsart gyümölcslevet kell előkészíteni. A párzási időszakban ne feledkezzünk meg a fehérjéről. Természetes körülmények között a papagájok lárvákkal és rovarokkal táplálkoznak, otthon pedig adhatunk főtt tojást. A ketrecbe egy ásványi kockát kell behelyezni. A kalcium felelős a csontok, tollak és a tojáshéj megfelelő szerkezetéért. Az étrend ezen túl bővíthető nagy tápértékű csírákkal.

A papagájok számára az evés szórakozást és mentális stimulációt is jelent.