Állat útmutató

Miért káros a halakra az akvárium vízhőmérsékletének növelése?

Közismert tény, hogy a halak képesek hozzáigazítani testfelületük hőmérsékletét a környezet hőmérsékletéhez, ebben az esetben a víz hőmérsékletéhez. Ezért nem képesek azt növelni vagy csökkenteni, valamint hozzáigazítani anyagcseréjüket a lakókörnyezet változó körülményeihez. Nagyon lassú vízhőmérséklet változás esetén képesek hozzáigazodni. Ne feledjük, hogy túl gyors változás esetén ez nem fog bekövetkezni.

A hőmérséklet magasságának hozzá nem igazítása, ebben az esetben gyors csökkenése azt eredményezi, hogy a hal testében lezajló életfolyamatok jóval lassabban mennek végbe. A hal ennek a folyamatnak a következtében mélyálomba kerül, nem eszik annak érdekében, hogy megakadályozza a víz kristályosodását a szervezetében, ami egy idő után kihűléshez vezetne. Ha a hal általában meleg vízben él, például a trópusi halfajták, nem lesznek képesek hozzáigazodni az alacsonyabb hőmérséklethez, így egy idő után kihűlnek. Emiatt a folyamat miatt lecsökken az ellenálló képességük betegségekkel, vírusokkal és parazitákkal szemben. Ha hirtelen hőmérséklet-változásokra viszonylag gyakran kerül sor, visszafordíthatatlan változások következhetnek be, mint pl. kopoltyú károsodás, vagy a hal méretének csökkenése.

Vízmelegítés az akváriumban

Miért káros a halakra az akvárium vízhőmérsékletének növelése?

Másrészről a túl magas hőmérséklet szintén káros azokra a halakra, melyek általában hidegebb vízben élnek. Az ilyen változások nyugtalanítják a halakat, agresszióhoz vezetnek, vagy akár a motorikus irányítás elvesztéséhez vezethetnek. A hőmérséklet akár 5 fokkal történő növelése visszafordíthatatlan változásokat fog okozni a kardiovaszkuláris rendszerben, minek következtében a hal nem lesz képes védekezni a méreganyagokkal szemben.

Mekkora legyen a hőmérséklet az akváriumban?

Ha meg szeretnénk tartani halaink jó egészségét, akkor a 24 óra alatti maximális hőmérséklet-változás 2-4°C fokos lehet. A lakókörnyezet túl gyors megváltozása, ebben az esetben a vízhőmérséklet változása a halak ellenálló képességének csökkenéséhez vezethet, ezzel kitéve őket a parazitafertőzéseknek és más betegségeknek.