Diéta és állateledel

Hogyan tápláljam a kismacskát?

Kismacskák - táplálás

Kismacskák etetésekor szem előtt kell tartani, hogy a növekedésük nagymértékben attól függ, hogy milyen tápanyagok kapnak. Mivel tápláljuk tehát a macskákat, hogy erőteljesek és egészségesek legyenek?

Nehéz nem egyetérteni azokkal, akik viccesen megjegyzik, hogy a kismacskák valamelyest kisgyermekekre hasonlítanak. A fejlődés során megváltoznak a táplálkozási igényeik, a gazdának pedig megfelelően kell erre reagálnia. A növekedés a macska életének első hónapjaiban történik meg és ügyelni kell arra, hogy a macskának biztosított tápanyag nem csak gazdag, hanem kiegyensúlyozott is legyen. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a zsírókra, fehérjékre és kalciumra.

Hogyan etessük a kismacskákat?

Amikor természetes körülmények között nőnek fel a macskák, az első négy hétben kizárólag a kalciumban gazdag anyatejet isszák. Amennyiben ilyen helyzettel van dolgunk, nem szükséges ebben az időszakban további tápanyagot biztosítani. Előfordulhat, hogy a macska etetése szükségesség válik, ebben a helyzetben az egyetlen elfogadható megoldás az anyatejet helyettesítő különleges készítmény alkalmazása. A tehéntej kivételesen káros hatású lehet.

Kis macskák etetésére

Az első négy hét letelte után megkezdődhet az anyától való eltávolítás folyamata. Ezt nem szabad túl gyorsan elvégezni, érdemes tehát a szilárd táplálékot fokozatosan és kicsi adagokban előkészíteni. Nagyszerű ebben a helyzetben a kis adagnyi nedves macskaeledel vagy a vízben áztatott jutalomfalat. A legjobb lapos tálon felszolgálni az eledelt, mivel a macska így gyorsabban megérti az új etetési módszert. A kezdet néha nehézkes, előfordulhat, hogy szükséges lesz az eledel ujjal való beadása. Nem szabad nyomást gyakorolni a macskára, ha nem akar enni.

Ezt követően fokozatosan növeljük a szilárd eledelek mennyiségét a macska étrendjében. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen nagy jelentősége van a sokrétűségnek. A nedves eledeleket és jutalomfalatokat száraz macskatáppal lehet kiegészíteni, bár ebben az esetben is érdemes kicsi adagokra koncentrálni.