Akvarisztika

Akváriumod elengedhetetlen felszerelése

Amikor algákkal vagy csigákkal kapcsolatos problémák lépnek fel, az ellenük vívott harc pedig eredménytelen lesz, valószínűleg fellépnek az elkeseredés első jelei. Ilyenkor sajnálni fogja a sok elköltött pénzt.

Az akváriumon kívül szükség van olyan felszerelésre, mely nemcsak jó körülményeket fog biztosítani a halaknak és növényeknek, hanem az egyszerű gondozást is lehetővé teszi. Lejjebb bemutatom azokat az általános információkat, melyekre szükséged lesz. További információ az egyes fejezetekben.

Akváriumszűrő

Az akváriumszűrő alapvető fontosságú. Ennek köszönhetően lehetséges a víz megfelelő levegőztetése, hogy a halaknak legyen mivel lélegezniük. A szűrő kitisztítja a vízből az apró szennyeződéseket is. Minél nagyobb a szűrő, annál nagyobb a benne megtalálható szivacs, így egyszerűbben karbantartható. Nagyobb tartályhoz nagy szűrő vásárlása ajánlott, mely végeredményben költségesebb.

Akvárium tető

Az akvárium teteje három alapvető funkciót tölt be: elegendő mennyiségű fény biztosítása, megfelelő páratartalom biztosítása (a tető hiánya a víz gyorsabb elpárolgásához vezet), valamint a halak védelme (némelyik halfajta képes kiugrani az akváriumból, ami tragikusan végződik).

Akvárium fűtő

A halak többségének az állandó és 22 C foktól magasabb hőmérséklet az optimális. Este hűvösebb van, főleg télen amikor az otthoni hőmérséklet gyakran leesik. A halak számára ez kedvezőtlen, így a megfelelő komfort biztosítása érdekében termosztátos fűtőt kell választani. A vízhőmérséklet csökkenésekor a fűtő bekapcsol és a meghatározott hőmérsékletre fűti a vizet.

akvárium kiegészítők

Hőmérő akváriumba

Talán a hőmérő jár a legkisebb befektetéssel. A vízhőmérséklet felügyelését teszi lehetővé, amire azért van szükség, mert a fűtő vagy a termosztát meghibásodhat és az akváriumban található víz hőmérséklete megváltozhat.

Befogó háló

A hálóra az akvárium tisztításakor van szükség, mely lehetővé teszi a halak kihalászását és a tisztítás idejére más tartályba helyezését. Elengedhetetlen ahhoz, hogy ne stresszeljük a tisztítás közben a halakat.

Akváriumi növények

Növényekre mindegyik akváriumban szükség van. Búvóhelyet biztosítanak a halak számára, valamint oxigént termelnek. Némelyik növényfaj kitisztítja az akváriumból az algákat.