Állatbetegségek

AKVÁRIUMHALAK SZEMKIDÜLLEDÉSÉNEK OKAI

Akváriumhalaknál gyakran előfordul a különböző okból adódó szemfertőzés. Meglepetésként érhet minket, hogy ismeretlen okból szemfertőzés lép fel a halaknál, mely első ránézésre nagyon veszélyesnek tűnhet. Szerencsére gyakran csak veszélyesen néznek ki. A fertőzések és az azzal járó kellemetlen tünetek nagy részét gyorsan le lehet küzdeni - elegendő megismerni a probléma okát és annak megfelelően eljárni.

HAL SZEMKIDÜLLEDÉS - OKOK

A halak szemkidülledéséért felelős betegségek között leggyakrabban a szepszis és tuberkulózis fordul elő. A szepszis az akváriumban uralkodó rossz körülményekből adódhat. Ezen felül gyakran bőrfertőzés is okozza, mely például nekrózissal van összefüggésben. A baktériumok ennek hatására a véredényekbe és közvetlenül a szívizomba jutnak be - ezzel számos gyulladást és sejtkárosodást okozva.

AKVÁRIUMHAL SZEMKIDÜLLEDÉS

•        Az uszony töve bevörösödik
•        Étvágytalanság
•        Kisebb vérzés és szem körüli sebek
•        Viselkedésváltozás - a halak nyugodtak, apátiásak

Szembetegségek a halakban

HAL SZEMKIDÜLLEDÉS - GYÓGYÍTÁS

Ennek a betegségnek az esetében elengedhetetlen az orvosi segítség - megfelelő antibiotikumokat kell meghatározni a fertőzés leküzdéséhez.

A tuberkulózis egy fertőző betegség, melyet baktériumtörzsek váltanak ki. Egyre elterjedtebb halak körében - a továbbadás elkerülése érdekében a megfertőzött egyéneket a lehető leggyorsabban el kell különíteni a többi haltól. A tuberkulózisban szenvedő halak annak ellenére, hogy az étvágyuk megmarad (a szepszissel ellentétben), súlyt veszítenek - erre azért kerül sor, mert a betegség hatalmas károkat okoz a hal külső szerveiben. Némelyik egyed bőre alatt daganat fejlődik ki, melyek idővel fekéllyé alakulnak át, de a szem mögött is elhelyezkedhetnek, ezzel szemkidülledést okozva. Akváriumhalak betegségének megállapításakor a lehető legóvatosabban kell eljárni és megfelelő gyógymódot kell meghatározni. A végleges diagnózis csak boncoláskor állapítható meg.