Akvarisztika

Spirulina halak számára

A modern biológiának köszönhetően jelenleg 35 különböző típusú spirulinát különböztetünk meg. A legnépszerűbb minden bizonnyal a Spirulina platensis.  A smaragdzöld színű mikroalga mind a mai napig meglepi a tulajdonságait vizsgáló kutatókat.

A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a spirulina puha burkolatát képező különleges szénhidrátvegyületeknek köszönhetően a spirulinában megtalálható összetevőket jóval könnyebben veszi fel a hal szervezete, mint más állati vagy növényi tápanyagok esetében. Ezek a vegyületek az immunrendszer serkentésében is részt vesznek, minek köszönhetően nő a halak ellenálló képessége. Ennek az univerzálisnak is nevezhető algának a tápértéke a benne megtalálható biokémiai összetevőknek köszönhető.

A spirulina tömegének 60-65%-át fehérjék teszik ki. Ebből adódik, hogy a spirulina majdnem háromszor annyi fehérjét tartalmaz mint a szója vagy hús! Ráadásul ezek a fehérjék kiváló minőségűek. Olyan kiválóak, hogy szó sem lehet mellékhatásokról vagy a víz lúgosodásáról (amire sor kerül ha a halakat hússal etetik). Ezen felül a spirulina nyolc alapvető aminosavval is rendelkezik, melyek elengedhetetlenek a halak normális életviteléhez.

Halétel

Spirulina halak számára

A spirulinában megtalálható fotoszintetikus pigmentek hatalmas mennyisége kivételesen pozitívan befolyásolja a vérképzéssel és baktériumflóra kialakításával kapcsolatos folyamatokat (vas és klorofill), a fehérvérsejtek aktiválódnak - azok, melyek a szervezet védelmi reakcióiért felelősek - valamint megfékezik a bőrrákosodás folyamatát (fitocianin) Nem szabad megfeledkezni némelyik halfajta színének élénküléséről sem.

Nem szabad megfeledkezni a vitaminokról sem. A vitaminok erőteljesen befolyásolják a hal szervezetében végbemenő anyagcsere folyamatát.

Spirulina halak számára - működés

Emiatt megállapítható, hogy a spirulina értékes tápanyagoknak különleges szimfóniája, mely a halak fejlődéshez nagyon szükséges összetevőket biztosítja a hal szervezete számára, továbbá megakadályozza a betegségeket és enyhíti az esetleges tüneteket, néha pedig gyógyító hatású.