Diéta és állateledel

Hogyan válasszam meg az akváriumhalak eledelét?

Az akváriumhalak tulajdonosai nagyon jól tudják, hogy mennyire fontos a megfelelő eledel biztosítása. A piacon több kiváló minőségű, gondosan kiválasztott összetételű termék is kapható. Általában kisebb pelyhek vagy granulátum formájában kaphatók. Természetesen mind jó, mind rossz minőségű termék létezik.

Az esetek többségében ismert és megbízható gyártó termékét választva biztosak lehetünk abban, hogy egészséges eledelt kapunk, mely minden szükséges tápanyagot biztosítani fog.

Akváriumhal eledelek

A kiváló minőségű haleledelek megjelenése előtt az akváriumhalak tenyésztése leginkább egy nem túlzottan bonyolult, egyszerű hobbiként került megítélésre. Abban a pillanatban, hogy az ilyen termékek megjelentek a boltok polcain, egyfajta forradalomra került sor az ehhez hasonló hobbik megítélésben. Sőt, mi több, némelyik olyan hal tenyésztése, mely különösen igényes volt, hirtelen jóval egyszerűbbé és elterjedtebbé vált. Az ilyen halfajtákkal kapcsolatos legnagyobb kihívás eddig a megfelelő, minden tápanyagban gazdag étrend biztosítása volt.

Halat takarmány

Milyen eledelt válasszak akváriumhalak számára?

A boltban jelenleg kapható haleledelek négyféle alapvető formában kaphatók: pelyhek, kisebb chipsek, granulátum vagy tabletta. A pehely formájú eledel a leghagyományosabb és mindenki számára jól ismert megoldás. Ezt a megoldást használva oda kell azonban figyelni a megfelelő adagolásra. Nem szabad túl nagy mennyiséget az akváriumba szórni, mivel ebben a formában vízben gyorsan feloldódnak.

A pelyhek jobb változata a chips. Jóval tartósabb struktúrával rendelkeznek és vízben nem oldódnak fel olyan gyorsan. Másrészről egy picit nehezebbek és gyorsabban az akvárium aljára süllyednek.

A granulátum formájú eledel egy elég univerzális megoldást jelent. A chipshez hasonlóan jobb a tartósságuk és képesek hosszabb ideig a víz felszínén maradni. Továbbá különböző változatban és eltérő súlyban is kaphatók.

A tablettáknak hasonlóak a tulajdonságaik. Szintén tartósak és nem oldódnak fel olyan gyorsan. A nagy súlyra való tekintettel azonban a tabletták is gyorsan elsüllyednek.