Diéta és állateledel

Braf Braf, Miau Miau - Macskák étrendje

Arra a tényre való tekintettel, hogy a macskák húsevő állatok, az étrendjüknek megfelelő mennyiségű állati eredetű fehérjét kell tartalmazniuk. Ezért olyan fontos, hogy mindig alaposan leellenőrizzük a felszolgált eledel összetételét. Lehetséges továbbá az étrend olyan módon történő meghatározása, hogy az a lehető legmegfelelőbb legyen.

A BARF diéta elsősorban macskák és kutyák esetében alkalmazható és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az ennek a diétának a keretei között felszolgált eledel kizárólag nyers összetevőkből áll, melyek nem hőkezeltek. Természetesen megfelelően előkészítésre kerülnek annak érdekében, hogy macskák és kutyák fogyaszthassák.

Barf diéta macskák számára

A BARF modellnek megfelelően a négylábú diétája kizárólag nyers és feldolgozatlan élelmiszer-összetevőkből áll. Annak érdekében, hogy az állat mindegyik terméket el tudja fogyasztani, némelyiket fel lehet vágni vagy le lehet darálni. A BARF elmélet arra alapul, hogy a macskáknak azt kellene enniük, amivel a szabadban is táplálkoznának. Ez azt jelenti, hogy megfelelő arányban van szükségük húsra, csontra és belsőségekre.

Macska menü

Barf diéta kutyák számára - előírások, szabályok

Macskák esetében a BARF diéta alapján legnagyobb mennyiségben húst és csontokat kell felszolgálni, melyek az állatok étrendjének akár 75%-át is jelenthetik. Azelőtt, hogy a húst felszolgálnánk a macskák számára le kell azt fagyasztani annak érdekében, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. A csontot pedig ajánlott ledarálni, mivel a kutyákkal ellentétben a macskák nem mindig képesek boldogulni velük. Érdemes az ehhez hasonló étrendből kihagyni a sertéshúst, mivel az abban megtalálható baktériumok veszettséget okozhatnak macskák esetében.

Továbbá olyan belsőségeket kell felszolgálni a macskák számára, melyek a normális étrend 15%-át képezik, valamint a teljes étrend 10%-nak megfelelő további összetevőket, mint tojás, joghurt, olajok. Az étrend 5%-át azonban zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kiadniuk.

A gyakorlatban a BARF diéta minden egészséges macska esetében alkalmazható. Ha azonban beteg egyedekről beszélünk, azoknál a macskáknál lehet ezt a diétát alkalmazni, melyek esetében az étrend nem befolyásolja a betegség lezajlását.