Akvarisztika

Tartozékok édesvízi akváriumba

Az örömet okozó és minden helység díszeként funkcionáló tökéletes akvárium kialakítása egyszerű feladatnak tűnhet. A valóságban azonban ez a feladat sokkal bonyolultabb, mint sok kezdő akvarista gondolja. Számos kisebb nagyobb tartozékot kell megvásárolni annak érdekében, hogy a halaknak megfelelő életkörülményeket tudjunk biztosítani.

Érdemes ezzel a lehető legtöbb időt eltölteni, mivel némelyik esetben akár egy rosszul megválasztott tényező lakhatatlanná teheti az akváriumot.

Édesvízi vagy sósvízi akvárium?

Mindennek az alapja természetesen a megfelelő akvárium kiválasztása. Nagyon nagy a választási lehetőség, mivel a boltokban hatalmas kínálattal találkozhatunk, különböző formájú és méretű akváriumok is kaphatók. Ez egy rendkívül fontos választás, mert ez fogja eldönteni, hogy milyen halakat tenyészthetünk majd benne.

Az akváriumok típusai

Édesvízi akvárium típusok

Az akváriumok üvegtípusokban is különböznek. Leggyakrabban a float típusú üveget választják. Olcsó, de kissé torzítja az akvárium belsejének képét. A Pilkington Opti White egy drágább megoldás, de sokkal nagyobb átláthatóság jellemzi.
Az akváriumok gyártási módját szintén különböző kategóriákba sorolhatjuk. A legnépszerűbbek a ragasztott akváriumok; a nevéből is kiderül, hogy a szerkezetet néhány, különleges ragasztóval egymáshoz ragasztott üveglap képezi. A keretes akváriumok szerkezete teljes mértékben egy keretre - legtöbbször alumínium - épül, melyhez üveglapok vannak ragasztva.

Édesvízi akvárium díszítése

A félig lefedett akváriumhoz nem használnak fedelet; a felületük azonban üveggel vagy plexivel van lefedve. A világítást a szerkezet felé kell rögzíteni. Ebben az esetben is probléma a víz gyors elpárolgása, és rendszeres pótlása. Másrészről azonban ez lehetőséget ad arra, hogy felülről nézzük a halakat és növényeket.

Ha az akvárium egy világítással ellátott fedéllel van lefedve, nem lehetséges a halak és növények felülről történő megfigyelése. A fedél azonban megakadályozza a víz gyors elpárolgását és szennyeződés bejutását.