Kutyák és macskák

Hogyan tisztítsam ki a macska fülét?

A macska higiéniájának fontos része a fül rendszeres tisztítása. Igaz, hogy a legtöbb felnőtt állat képes saját magának kitisztítani a fül belső részét, de hetente egyszer nem árt alaposan átvizsgálni, hogy egészséges és tiszta-e. Végül is senki se szeretné, hogy a macskája fülében gyulladás vagy veszélyes rüh keletkezzen.

Mitől annyira fontos kedvenceink fülének tisztasága?

Sok macskaszeretőnek sajnos fogalma sincs arról, hogy mennyire fontos szőrös barátaik fülének tisztasága. Néhányan azt gondolják, hogy ez szükségtelen, míg mások attól tartanak, hogy ártani fognak az állatnak. A macskák híresek arról, hogy mennyire szeretik a tisztaságot, minek következtében minden nap alaposan megmossák fülüket. Sajnos nem minden esetben képesek teljes mértékben megbírkózni a feladattal.

Barátunk fülét számos betegség megtámadhatja, például bakteriális fertőzések, rüh vagy gomba. Főként azok a macskák érintettek, melyek nem teljesen egészségesek, csökkent ellenálló képességgel rendelkeznek, vagy a múltban betegséggel küszködtek. Sajnos a macskák fülét megtámadó betegségeket nem lehet könnyen kezelni. Sőt, gyakran előfordul, hogy egy idő után a betegség visszatér. A siker kulcsa itt tehát a megelőzés.

Macska fertőzések

Hogyan tisztítsam ki a macska fülét?

Az állat tulajdonosának hetente legalább egyszer le kell ellenőriznie macskájának fülét. Meg kell nézni, hogy nincsenek-e gyanús váladékok és szennyeződések, valamint, hogy a hallószervek nincsenek-e kipirosodva. Ezeket a műveleteket rendszeresen el kell végezni.

Tisztítószerek macska fülhöz

A látszattal ellentétben a macska hallószervének tisztítása nem jár nagy erőfeszítéssel és nem igényel speciális eszközt. Kizárólag egy kevés botra rögzített vattára van szükségünk, valamint gyermekeknek szánt olívaolajra (nagyszerűen feloldja a zsírt), vagy használhatunk speciális tisztítószert, mely mindegyik állatkereskedésben kapható. Az ilyen fajta folyadékok fertőtlenítő hatású szerekkel vannak kiegészítve, ezért érdemes elsősorban különösen nehezen kigyógyítható fertőzésben szenvedő macskák esetében használni.